- Aj tlmiče majú vplyv na bezpečnosť jazdy autom
- Najčastejšie používané druhy spojovacieho materiálu
- Ročné vyúčtovanie nájomného nie je vždy príjemnou záležitosťou
- Používanie Venušiných guličiek má nielen sexuálne, ale aj zdravotné benefity
- Nechali ste si na auto aplikovať keramickú ochranu? Ako sa oň teraz starať?
Netradičné vianočné pečenie pre všetkých
Na trhu je nespočetné množstvo receptov na najrôznejšie dezerty. Nie každý z nás je však rodený pekár a hodiny strávené pečením nepredstavujú dokonalú idylku. Vybrali sme preto niekoľko tipov na vianočné dobroty, ktoré očaria rodinu i blízkych a nezdržia vás na celé dni v kuchyni. Trúfalejší môžu vyskúšať všetky alebo si vybrať jeden obľúbený a zaviesť si tak milú vianočnú tradíciu.
Vianočné pečivo na 3 spôsoby
Počet porcií: 20
Potrebujeme: mixér, 3 cukrárske vrecká, cukrárske špičky
Suroviny
Základné cesto
550 g zmäknutého masla Pilos
160 g práškového cukru Castello
1/2 lyžičky soli Castello
2 vajíčka
1 žĺtok
600 g hladkej múky Castello
Kakaové venčeky
30 g holandského kakaa Castello
30 g strúhaného kokosu Belbake
Pomarančové tyčinky v čokoláde
kôra z 1 pomaranča
štipka škorice Mikado
100 g čokolády na varenie Belbake (40 % kakaa)
Vanilkové kvetinky
1/2 vanilkového struku
80 g marhuľového džemu Maribel
Postup
Základné cesto
Maslo s cukrom vyšľaháme mixérom do peny. Prisypeme soľ a po jednom prišľaháme vajíčka a žĺtok. Naraz prisypeme preosiatu múku a premiešame. Základné cesto rozdelíme na tri časti.
Kakaové venčeky
Do jednej časti primiešame kakao a kokos. Cesto naplníme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou hviezdicovou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame venčeky.
Pomarančové tyčinky v čokoláde
Do ďalšej časti cesta primiešame pomarančovú kôru a štipku mletej škorice. Cesto prenesieme do cukrárskeho vrecka s okrúhlou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame tyčinky.
Upečené a vychladnuté tyčinky namáčame do rozpustenej čokolády.
Vanilkové kvetinky s džemom
Do poslednej časti cesta primiešame zrniečka vanilky. Naplníme do cukrárskeho vrecka s veľkou hviezdicovou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame kvetinky. Do stredu každej kvetinky urobíme priehlbinu, do ktorej dáme marhuľový džem. Pečieme pri teplote 180 °C približne 10 – 15 minút dozlatista.
Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.
Nepečený dezert z tvarohu, jahôd a kakaa
Počet porcií: 5
Potrebujeme: pučidlo, 5 pohárov alebo dezertných misiek, 2 cukrárske vrecká bez špičky, malé sitkoký
Suroviny
300 g jahôd
šťava z ½ citróna
60 g medu
70 g mini piškót Tastino
Krém
500 g hrudkovitého jemného tvarohu Pilos
250 g kyslej smotany Pilos
60 g práškového cukru Belbake
250 g mascarpone Lovilio
20 g kakaa Castello
Servírovanie
30 g kakaa Castello
čerstvá mäta
Postup
Náplň
Pár jahôd si odložíme na záverečné zdobenie. Zvyšné očistíme a nakrájame na menšie kúsky. V miske ich zalejeme citrónovou šťavou, medom a pučidlom alebo vidličkou rozpučíme. Približne dvoma tretinami naplníme poháre a zvyšnú náplň odložíme na neskôr. Do pohárov pridáme vrstvu piškót.
Krém
Tvaroh zmiešame so smotanou, cukrom a mascarpone. Krém rozdelíme na dve polovice. Do jednej primiešame odloženú jahodovú náplň a do druhej primiešame kakao.
Tip: Aby sa dezert ľahšie skladal, oba krémy prenesieme do cukrárskych vreciek.
Do pohárov na piškóty pridáme najprv vrstvu jahodového a potom kakaového krému. Dezert necháme pár hodín tuhnúť v chladničke.
Ananásový pohár s kokosovým krémom (bezlepkové)
Počet porcií: 6
Potrebujeme: sitko, robot s nadstavcom metlička, dve cukrárske vrecká bez špičky, 6 pohárov s objemom cca 250 ml
Suroviny
Pšenová vrstva
150 g pšena Campo Largo
50 g strúhaného kokosu Belbake
1 konzerva (400 ml) kokosového mlieka Light
50 g medu
Krémová vrstva
500 g plnotučného kokosového mlieka (tuhá časť)
250 g mascarpone Lovilio
40 g medu
50 g strúhaného kokosu Belbake
40 ml tuzemáku Alliance
Ananásová vrstva
1 čerstvý ananás alebo 2 konzervy ananásových kúskov Freshona
šťava z ½ citróna
40 g medu
1 hrsť čerstvej mäty
Ozdoba
hoblinky kokosu alebo mandľové lupienky
Postup
Pšenová vrstva
Pšeno prepláchneme, zmiešame s kokosom a kokosovým mliekom. Varíme približne 10 minút do zhustnutia. Potom odstavíme, ochutíme medom a necháme vychladnúť.
Krémová vrstva
V robote vyšľaháme tuhú časť kokosového mlieka spolu s mascarpone a medom dotuha. Potom pridáme kokos, tuzemák a krátko šľaháme do spojenia.
Ananásová vrstva
Očistený ananás pozdĺžne prekrojíme na štvrtiny a vyrežeme tvrdú stredovú časť. Ananás nakrájame na menšie kúsky, zmiešame s citrónovou šťavou, medom a nasekanými lístkami mäty.
Vychladnutým pšenom naplníme cukrárske vrecko bez špičky. Druhé vrecko naplníme krémom. Do pohára nanesieme najprv pšenovú, potom krémovú a nakoniec ananásovú vrstvu. Postup zopakujeme a ukončíme ananásom. Dozdobíme hoblinkami kokosu a lístkami mäty.
Strúhaný perníkový koláč so sušeným ovocím
Počet porcií: 12
Potrebujeme: robot s nadstavcom lopatka, potravinársku fóliu, okrúhlu formu s vyberateľným dnom a priemerom 26 cm, strúhadlo
Suroviny
Cesto
310 g hladkej múky Belbake
130 g práškového cukru Belbake
štipka soli Kania
1 kypriaci prášok do perníka
190 g masla Pilos
2 žĺtky
Náplň
100 g sušených marhúľ
100 g sušených fíg
100 g sušených brusníc Alesto
50 g medu
80 ml tuzemáku Alliance
kôra a šťava z 1 pomaranča
1 lyžička mletej škorice Kania
štipka soli Kania
150 g mletých pekanových orechov Alesto
Postup
Cesto
Všetky suroviny nasypeme do mixéra s lopatkovým nadstavcom a vymiesime cesto.
Tip: Ak je cesto príliš sypké, môžeme po lyžiciach pridávať studenú vodu.
Cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu odstáť v chladničke.
Náplň
V kastróle zmiešame na menšie kúsky nakrájané sušené ovocie s medom, tuzemákom, pomarančovou kôrou a šťavou, so škoricou a štipkou soli. Zmes varíme približne 5 minút do mäkka. Potom podľa potreby prebytočnú tekutinu zlejeme, primiešame orechy a necháme vychladnúť.
Odpočinuté cesto rozdelíme na polovice a každú z nich nastrúhame nahrubo. Na dno formy nasypeme polovicu cesta a lyžicou utlačíme. Pridáme vychladnutú náplň a opäť utlačíme. Na záver zľahka posypeme zvyšným nastrúhaným cestom a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 45 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť vo forme.
Sladké vianočné prekvapenie – kokosové čapice s malinami
Počet porcií: 12
Potrebujeme: veľký plech, papier na pečenie, potravinársku fóliu, cukrárske vrecko s veľkou hladkou špičkou, robot s nadstavcom metlička, pierko na potieranie
Suroviny
Malinová roláda
4 vajcia
štipka soli Kania
80 g kryštálového cukru Belbake
40 ml slnečnicového oleja Vita D´or
80 g hladkej múky Belbake
50 g medu
50 ml vody
100 g malinového džemu Maribel
Krém
500 g šľahačky Deluxe Pilos (40 %)
250 g mascarpone Lovilio
80 g práškového cukru Belbake
Ešte potrebujeme
200 g čerstvých malín
150 g strúhaného kokosu Belbake
Postup
Malinová roláda
Bielky šľaháme so štipkou soli a keď sa začne tvoriť pena, postupne prisypávame cukor a šľaháme do tuha. Do nadýchanej peny opatrne, už len ručne, zapracujeme najprv žĺtky zmiešané s olejom a potom preosiatu múku. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 10 – 15 minút.
Tip: Pri pečení dávame pozor. Ak by sa korpus pripiekol, nemohli by sme ho rolovať.
Med zmiešame s vodou.
Ešte teplý upečený korpus opatrne preklopíme na pracovnú dosku, stiahneme papier na pečenie a potrieme medovým sirupom. Pridáme vrstvu džemu a jeden okraj necháme voľný, aby džem pri rolovaní nevytekal. Korpus pevne rolujeme smerom k voľnému okraju. Na tesno ho zabalíme do fólie a necháme tuhnúť v chladničke aspoň hodinu.
Krm
Všetky suroviny spolu vyšľaháme do tuha. Krémom naplníme cukrárske vrecko s veľkou hladkou špičkou.
Stuhnutú roládu nakrájame na približne 2 cm široké pláty. Uložíme ich na dosku, do stredu každého plátku položíme malinu a okolo maliny pomocou cukrárskej špičky vytvoríme čapicu. Krémové čapice posypeme kokosom a dozdobíme malinami. Kokosové mikulášske čapice necháme tuhnúť v chladničke aspoň hodinu.
Všetky recepty nájdete na webe Kuchyňa Lidla – https://kuchynalidla.sk/