Netradičné vianočné pečenie pre všetkých

Na trhu je nespočetné množstvo receptov na najrôznejšie dezerty. Nie každý z nás je však rodený pekár a hodiny strávené pečením nepredstavujú dokonalú idylku. Vybrali sme preto niekoľko tipov na vianočné dobroty, ktoré očaria rodinu i blízkych a nezdržia vás na celé dni v kuchyni. Trúfalejší môžu vyskúšať všetky alebo si vybrať jeden obľúbený a zaviesť si tak milú vianočnú tradíciu.

Vianočné pečivo na 3 spôsoby

Počet porcií: 20

Potrebujeme: mixér, 3 cukrárske vrecká, cukrárske špičky

Suroviny

Základné cesto

550 g zmäknutého masla Pilos

160 g práškového cukru Castello

1/2 lyžičky soli Castello

2 vajíčka

1 žĺtok

600 g hladkej múky Castello

Kakaové venčeky

30 g holandského kakaa Castello

30 g strúhaného kokosu Belbake

Pomarančové tyčinky v čokoláde

kôra z 1 pomaranča

štipka škorice Mikado

100 g čokolády na varenie Belbake (40 % kakaa)

Vanilkové kvetinky

1/2 vanilkového struku

80 g marhuľového džemu Maribel

Postup

Základné cesto

Maslo s cukrom vyšľaháme mixérom do peny. Prisypeme soľ a po jednom prišľaháme vajíčka a žĺtok. Naraz prisypeme preosiatu múku a premiešame. Základné cesto rozdelíme na tri časti.

Kakaové venčeky

Do jednej časti primiešame kakao a kokos. Cesto naplníme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou hviezdicovou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame venčeky.

Pomarančové tyčinky v čokoláde

Do ďalšej časti cesta primiešame pomarančovú kôru a štipku mletej škorice. Cesto prenesieme do cukrárskeho vrecka s okrúhlou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame tyčinky.

Upečené a vychladnuté tyčinky namáčame do rozpustenej čokolády.

Vanilkové kvetinky s džemom

Do poslednej časti cesta primiešame zrniečka vanilky. Naplníme do cukrárskeho vrecka s veľkou hviezdicovou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame kvetinky. Do stredu každej kvetinky urobíme priehlbinu, do ktorej dáme marhuľový džem. Pečieme pri teplote 180 °C približne 10 – 15 minút dozlatista.

Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.

Nepečený dezert z tvarohu, jahôd a kakaa

Počet porcií: 5
Potrebujeme: pučidlo, 5 pohárov alebo dezertných misiek, 2 cukrárske vrecká bez špičky, malé sitkoký

Suroviny

300 g jahôd

šťava z ½ citróna

60 g medu

70 g mini piškót Tastino

Krém

500 g hrudkovitého jemného tvarohu Pilos

250 g kyslej smotany Pilos

60 g práškového cukru Belbake

250 g mascarpone Lovilio

20 g kakaa Castello

Servírovanie

30 g kakaa Castello

čerstvá mäta

Postup

Náplň

Pár jahôd si odložíme na záverečné zdobenie. Zvyšné očistíme a nakrájame na menšie kúsky. V miske ich zalejeme citrónovou šťavou, medom a pučidlom alebo vidličkou rozpučíme. Približne dvoma tretinami naplníme poháre a zvyšnú náplň odložíme na neskôr. Do pohárov pridáme vrstvu piškót.

Krém

Tvaroh zmiešame so smotanou, cukrom a mascarpone. Krém rozdelíme na dve polovice. Do jednej primiešame odloženú jahodovú náplň a do druhej primiešame kakao.

Tip: Aby sa dezert ľahšie skladal, oba krémy prenesieme do cukrárskych vreciek.

Do pohárov na piškóty pridáme najprv vrstvu jahodového a potom kakaového krému. Dezert necháme pár hodín tuhnúť v chladničke.

Ananásový pohár s kokosovým krémom (bezlepkové)

Počet porcií: 6

Potrebujeme: sitko, robot s nadstavcom metlička, dve cukrárske vrecká bez špičky, 6 pohárov s objemom cca 250 ml

Suroviny

Pšenová vrstva

150 g pšena Campo Largo

50 g strúhaného kokosu Belbake

1 konzerva (400 ml) kokosového mlieka Light

50 g medu

Krémová vrstva

500 g plnotučného kokosového mlieka (tuhá časť)

250 g mascarpone Lovilio

40 g medu

50 g strúhaného kokosu Belbake

40 ml tuzemáku Alliance

Ananásová vrstva

1 čerstvý ananás alebo 2 konzervy ananásových kúskov Freshona

šťava z ½ citróna

40 g medu

1 hrsť čerstvej mäty

Ozdoba

hoblinky kokosu alebo mandľové lupienky

Postup

Pšenová vrstva

Pšeno prepláchneme, zmiešame s kokosom a kokosovým mliekom. Varíme približne 10 minút do zhustnutia. Potom odstavíme, ochutíme medom a necháme vychladnúť.

Krémová vrstva

V robote vyšľaháme tuhú časť kokosového mlieka spolu s mascarpone a medom dotuha. Potom pridáme kokos, tuzemák a krátko šľaháme do spojenia.

Ananásová vrstva

Očistený ananás pozdĺžne prekrojíme na štvrtiny a vyrežeme tvrdú stredovú časť. Ananás nakrájame na menšie kúsky, zmiešame s citrónovou šťavou, medom a nasekanými lístkami mäty.

Vychladnutým pšenom naplníme cukrárske vrecko bez špičky. Druhé vrecko naplníme krémom. Do pohára nanesieme najprv pšenovú, potom krémovú a nakoniec ananásovú vrstvu. Postup zopakujeme a ukončíme ananásom. Dozdobíme hoblinkami kokosu a lístkami mäty.

Strúhaný perníkový koláč so sušeným ovocím

Počet porcií: 12

Potrebujeme: robot s nadstavcom lopatka, potravinársku fóliu, okrúhlu formu s vyberateľným dnom a priemerom 26 cm, strúhadlo

Suroviny

Cesto

310 g hladkej múky Belbake

130 g práškového cukru Belbake

štipka soli Kania

1 kypriaci prášok do perníka

190 g masla Pilos

2 žĺtky

Náplň

100 g sušených marhúľ

100 g sušených fíg

100 g sušených brusníc Alesto

50 g medu

80 ml tuzemáku Alliance

kôra a šťava z 1 pomaranča

1 lyžička mletej škorice Kania

štipka soli Kania

150 g mletých pekanových orechov Alesto

Postup

Cesto

Všetky suroviny nasypeme do mixéra s lopatkovým nadstavcom a vymiesime cesto.

Tip: Ak je cesto príliš sypké, môžeme po lyžiciach pridávať studenú vodu.

Cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu odstáť v chladničke.

Náplň

V kastróle zmiešame na menšie kúsky nakrájané sušené ovocie s medom, tuzemákom, pomarančovou kôrou a šťavou, so škoricou a štipkou soli. Zmes varíme približne 5 minút do mäkka. Potom podľa potreby prebytočnú tekutinu zlejeme, primiešame orechy a necháme vychladnúť.

Odpočinuté cesto rozdelíme na polovice a každú z nich nastrúhame nahrubo. Na dno formy nasypeme polovicu cesta a lyžicou utlačíme. Pridáme vychladnutú náplň a opäť utlačíme. Na záver zľahka posypeme zvyšným nastrúhaným cestom a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 45 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť vo forme.

Sladké vianočné prekvapenie – kokosové čapice s malinami

 Počet porcií: 12

Potrebujeme: veľký plech, papier na pečenie, potravinársku fóliu, cukrárske vrecko s veľkou hladkou špičkou, robot s nadstavcom metlička, pierko na potieranie

Suroviny

Malinová roláda

4 vajcia

štipka soli Kania

80 g kryštálového cukru Belbake

40 ml slnečnicového oleja Vita D´or

80 g hladkej múky Belbake

50 g medu

50 ml vody

100 g malinového džemu Maribel

Krém

500 g šľahačky Deluxe Pilos (40 %)

250 g mascarpone Lovilio

80 g práškového cukru Belbake

Ešte potrebujeme

200 g čerstvých malín

150 g strúhaného kokosu Belbake

Postup

Malinová roláda

Bielky šľaháme so štipkou soli a keď sa začne tvoriť pena, postupne prisypávame cukor a šľaháme do tuha. Do nadýchanej peny opatrne, už len ručne, zapracujeme najprv žĺtky zmiešané s olejom a potom preosiatu múku. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 10 – 15 minút.

Tip: Pri pečení dávame pozor. Ak by sa korpus pripiekol, nemohli by sme ho rolovať. 

Med zmiešame s vodou.

Ešte teplý upečený korpus opatrne preklopíme na pracovnú dosku, stiahneme papier na pečenie a potrieme medovým sirupom. Pridáme vrstvu džemu a jeden okraj necháme voľný, aby džem pri rolovaní nevytekal. Korpus pevne rolujeme smerom k voľnému okraju. Na tesno ho zabalíme do fólie a necháme tuhnúť v chladničke aspoň hodinu.

Krm

Všetky suroviny spolu vyšľaháme do tuha. Krémom naplníme cukrárske vrecko s veľkou hladkou špičkou.

Stuhnutú roládu nakrájame na približne 2 cm široké pláty. Uložíme ich na dosku, do stredu každého plátku položíme malinu a okolo maliny pomocou cukrárskej špičky vytvoríme čapicu. Krémové čapice posypeme kokosom a dozdobíme malinami. Kokosové mikulášske čapice necháme tuhnúť v chladničke aspoň hodinu.

Všetky recepty nájdete na webe Kuchyňa Lidla – https://kuchynalidla.sk/